Okres na pierniki uważamy za otwarty! Doskonałe jako świąteczna przekąska, piękne zapakowane idealne na prezent, kolorowo przyozdobione stanowią mogę zastąpić bombki choinkowe.
- 2 szklanki mąki pszennej.
- 2 łyki ciepłego miodu
- 1.5 łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 g przyprawy do pierniczków
- łyżka masła
- 1 jajko.
Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę, cukier puder, miód i masło. Wymieszaj na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodaj tłuszcz i posiekaj całość ostrym nożem. Zrób dołek i wlej do niego gorący miód oraz jajko. Wyrób ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz pierniki przez ok. 10 minut. Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem.