Otwarte wydarzenia dla mieszkańców i turystów, działania promocyjne i edukacyjne oraz warsztaty kulinarne – podczas poniedziałkowej konferencji Miasto zaprezentowało harmonogram wydarzeń kulinarnych Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019.
W ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej zostanie zorganizowanych wiele wydarzeń dedykowanych mieszkańcom i pracownikom branży gastronomicznej m.in. kongres gastronomiczny dla specjalistów i pasjonatów dobrej kuchni z całego świata, spotkania krakowskich szefów kuchni i gwiazd światowej gastronomii prowadzących restauracje wyróżnione m.in. gwiazdkami przewodnika Michelin.
Nowością będzie „wirtualne gotowanie”. Polegać ono będzie na równoczesnym przyrządzaniu dań w różnych restauracjach i transmisji online. Dodatkowo Miasto opracowało własny harmonogram wydarzeń kulinarnych na rok 2019 oraz kolejne lata. Obok istniejących już Krakowskich Zapustów, Festiwalu Pierogów, czy ścieżek „kulinarnych” w ramach m.in. Festiwalu Opera Rara oraz Jarmarku Świętojańskiego, powstaną nowe projekty, związane m.in. z Street Food.
Celem Projektu ESKG Kraków 2019 jest promocja oraz ochrona dziedzictwa kulinarnego Krakowa. Projekt oparty jest na 3 podstawowych założeniach: wykorzystanie produktów lokalnych, tradycyjnych przepisów, kultywowanie kultury gastronomicznej i edukacja gastronomiczna.
Przypominamy, 28 czerwca 2018 r. Kraków został ogłoszony pierwszą w historii Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Wyróżnienie to, nadała Europejska Akademia Gastronomiczna.
Harmonogram wydarzeń dla mieszkańców i turystów w 2019 r.:
- 3 marca: Krakowskie Zapusty- Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej
- Kwiecień/maj: Święto Obwarzanka
- Czerwiec: Polskie Skarby Kulinarne
- Czerwiec: Święto Chleba
- Czerwiec: Jarmark Świętojański – ścieżka kulinarna
- Lipiec- sierpień: Pikniki Krakowskie
- Sierpień: Festiwal Pierogów
- 9-11 listopada: Festiwal Młodego Wina
- Listopad: Polskie Skarby Kulinarne
Więcej informacji: kulinarny.krakow.pl