27 i 28 marca odbył się XVIII Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy. To impreza, która nie tylko gromadzi młode talenty, ale również promuje dziedzictwo kulinarne naszego regionu. W tym roku zyskała szczególną rangę, ponieważ wpisuje się w kalendarz wydarzeń organizowanych w Krakowie z okazji przyznania miastu tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.
Konkurs odbywa się w Zespole Szkół Specjalnych nr 14 od 2001 roku, ma więc za sobą długą tradycję. Tegoroczny temat „Jestem artystą!” szczególnie pobudza wyobraźnię. Hasło nawiązuje do projektu, w ramach którego profesjonalni artyści malarze i rzeźbiarze inspirowali się rysunkami dzieci i odpowiadali im swoimi obrazami i rzeźbami; w nawiązaniu do tego dialogu artystycznego powstały zestawy prac „dziecko-artysta”, które razem były prezentowane na wystawach.
Gastronomia również może być sztuką, w której nie ma barier – tych w wyobraźni, i tych między ludźmi. Konkurs integruje uczniów szkół branżowych specjalnych z Małopolski i zagranicy, pozwala im zaprezentować talenty kulinarne, a także współzawodniczyć z rówieśnikami z innych szkół. To doskonała okazja do wykorzystania i doskonalenia umiejętności zawodowych, ale i do pokonywania przeciwności. Rywalizacja daje młodym ludziom odwagę, dzięki której mimo niepełnosprawności mogą aktywnie funkcjonować na rynku pracy. W tegorocznym konkursie wzięło udział 36 uczniów, w tym 12 drużyn kucharskich i 6 drużyn cukierniczych. Uczestników oceniło profesjonalne jury, w skład którego weszli przedstawiciele Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej i Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Małopolski konkurs promuje lokalną kulturę gastronomiczną – uczestnicy korzystają z lokalnych produktów i tradycyjnych przepisów. Patronat honorowy sprawują wojewoda małopolski, marszałek województwa małopolskiego, prezydent Krakowa oraz Rada Dzielnicy XVIII. Puchary dla zwycięskich drużyn ufundowały Małopolska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.