Kraków został wybrany na Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej 2019. Tytuł przyznała po raz pierwszy Europejska Akademia Gastronomiczna. Z tej okazji prezentujemy przepisy na wybrane, tradycyjne, krakowskie potrawy.
Flaki po krakowsku (4 osoby)
500g flaków wołowych
100g cebuli
150g korzenia selera
100g korzenia pietruszki
1 litr rosołu
120g kiszki z białej kaszy gryczanej (białej kaszanki)
100g masła
1,5 łyżki mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
Sól, pieprz, majeranek, imbir
Natka pietruszki
Oczyszczone i sparzone flaki obgotuj 3 razy i następnie gotuj ok. 4 godz. do miękkości. Pokrój w drobne paseczki. Na połowie masła zeszklij pokrojoną w piórka cebulę i dodaj mąkę. Powstałą zasmażkę rozprowadź rosołem. Dodaj pokrojone w julienne korzeń selera, korzeń pietruszki oraz flaki. Gotuj aż warzywa zmiękną i dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem. Na pozostałym maśle upraż bułkę tartą. Flaki podaj z plastrami kiszki, polane bułką tartą na maśle i posypane siekaną natką pietruszki.