15 września na bulwarze Kurlandzkim („PrzyStań na plaży”) odbyło się kolejne wydarzenie z cyklu „Kuchnia Otwarta. Kuchnia wielu kultur”. Tym razem uczestnicy spotkania poznali kuchnię Jedwabnego Szlaku.
Wspólnie z Ketevan Prangulaishvili, Safia Rabati and Neda Entezam uczestnicy spotkali się w kuchni Bliskiego Wschodu i przyjrzeli się typowym potrawom Gruzji, Afganistanu i Iranu. Kucharki Cookpada opowiedziały o swoich krajach, pokazały lokalną kuchnię, opowiedziały swoje historie.
Kuchnia to serce domu, to tam wokół stołu toczą się często najciekawsze i najbardziej gorące rozmowy o życiu, przyjaźni, podróżach czy o gotowaniu. Dlatego też spotkania w ramach cyklu „Kuchnia otwarta. Kuchnia wielu kultur” tworzą przestrzeń do dialogu i poznania dziedzictwa kulturowego innych krajów.