Karp w czarnym sosie dla 4 osób.
- 1 karp ok 1,2 kg
- 0,5 litra piwa porter
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 1/3 łyżeczki igiełek świeżego tymianku
- 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
- 70 g suski sechlońskiej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło klarowane do smażenia.
Karpia filetujemy i drobno nacinamy mięso aby skrócić wewnętrzne ości. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki.
¾ butelki piwa mieszamy z miodem, tymiankiem i śliwkami bez pestek i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok pół godziny. Dodajemy miąższ chleba, gotujemy jeszcze chwilę i przecieramy sos przez sito. Do sosu dodajemy resztę piwa.
Porcje karpia smażymy najpierw od strony skóry i podajemy obficie polane sosem.